Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när sälen Göran simmar omkring i Västervik i klippet ovan. Foto: Patricia Pettersson / Frida Schildt

Här dyker sälen Göran upp – mitt i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har en närgången säl kunnat ses vid Slottsholmen i Västervik. Patricia Pettersson och Frida Schildt fångade den på film.

– Den dök upp här hela förmiddagen. Många kallar den Göran, vi tyckte det var charmigt. Jag och min chef satt och spanade ner på den från kontoret på Slottsholmen. Det är bästa platsen att spana säl på, säger Patricia Pettersson, bokningsansvarig på Slottsholmen.

Ökat senaste åren

Men enligt Naturum i Västervik är det inget ovanligt att se säl inne i Västervik.

– Det har ökat de senaste fyra-fem åren att man kan se enstaka individer inne vid Slottsholmen. Jag tror att de letar efter föda. Det kan vara brist på mat som strömming och skarpsill där ute till havs, så vissa individer väljer att söka mat på andra platser.

– Det kan också röra sig om en sälhane som har lämnat sin koloni, säger Marcus Nord, biträdande föreståndare på Naturum i Västervik.

På onsdagen hade personalen på Slottsholmen inte sett till sälen.

– Den håller sig undan idag, det är för blåsigt, säger Patricia Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.