Fariza Kagmi är nöjd med att slippa lämna campingen när sommaren kommer. Foto: Hanna Nilsson Visa alla (3)
Visa alla (3)

Här bor asylsökande och turister tillsammans

Publicerad

Runt 500 asylsökande har lämnat Öland för att ge plats åt turisterna inför sommaren. Men det finns campingar där turister och asylsökande kommer leva sida vid sida i sommar. ”Jag tror det är framtiden. Varför ska man dela upp människor bara för att de kommer från olika länder?” säger Lennart Lindström på Möllstorps camping.

Försäsongen ska precis dra igång när vi besöker Möllstorps camping på Öland. Samtidigt som de sista förberedelserna för att ta emot de allra första turisterna pågår så har de 127 asylsökande som bott på campingen sedan i höstas fått veta att de inte kommer behöva flytta under sommaren.

– Jag tycker det är jättebra att vi får bo kvar. Jag vet att många andra behöver flytta, men det är skönt att slippa det, säger Fariza Kagmi som tillsammans med sin familj bor i en av campingens villavagnar.

Fick frågan redan förra året

Campingen fick frågan om att hysa asylsökande även under turistsäsongen från Migrationsverket redan inför förra sommaren, men då tyckte de att framförhållningen var för kort och avböjde. I år har de däremot valt att fortsätta hyra ut stugor och villavagnar till Migrationsverket.

– Sedan flera år tillbaka har turister och asylsökande bott här tillsammans under sen vår och tidig höst. Att det skulle skapa någon form av bekymmer när man förlänger det även över sommaren kan jag inte se, säger Lennart Lindström, platschef på asylboendet.

900 asylsökande är kvar på Öland i sommar

De senaste veckorna har runt 500 asylsökande lämnat Öland för att ge plats åt turister.

De flesta av dem bodde på campingarna Kapelludden och Lundegård. Inför sommaren har ett antal turistanläggningar på Öland valt att inte öppna för turister utan fortsätta driva asylboende och det gör att drygt 900 asylsökande är kvar på ön.

Förutom Möllstorps camping finns det ytterligare några mindre anläggningar som kommer kombinera turistverksamhet med asylboende under sommaren.

Lennart Lindström tror på den lösning som han valt för sin camping.

– Jag tror det är framtiden. Varför ska man dela upp människor bara för att de kommer från olika länder?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer