Luca Ionela och Peptea Relu har fått flytta in i den lilla stugan på campingen. Foto: SVT/Johannes Tolf

Här får Jönköpings tiggare tak över huvudet

Uppdaterad
Publicerad

Natten till i dag har tiggarna i Jönköping fått flytta in i campingstugor ordnade av Kyrkhjälpen. Men boendet kan bli kortvarigt.

På campingen på Rosenlund i Jönköping har Kyrkhjälpen ordnat fram totalt fem campingstugor till romerna. Där har 30 EU-migranter nu fått tak över huvudet och skydd från vinterkylan.

– Det är obeskrivligt. Härligt att nu i natt fått sova i en varm säng, vi är jättetacksamma för detta, säger Peptea Relu.

Tiggare i Jönköping

Kom till Jönköping för att söka lyckan

Peptea är i Jönköping sedan sex veckor tillbaka tillsammans med sin fru Luca Ionela. De kom till staden för att söka lyckan. Hemma i Rumänien finns inga jobb. Han säger att folk här är mycket givmildare än i Rumänien. Där får man inga pengar genom att tigga men här har Jönköpingsborna gett de lite pengar som förhoppningsvis kan leda till en drägligare tillvaro för familjen.

– Tidigare sov vi ute under en presenning på ett par lastpallar. Det var kallt och blött. Det var jättejobbigt, säger Luca Ionela.

Boendet kan försvinna

Kjell Olsson är samordnare för Kyrkhjälpen. Han bedömer att det finns ungefär fyrtio romska EU-migranter i Jönköping i dag. De trettio som har störst behov, som till exempel inte haft tillgång till husvagn, har fått flytta in i campingstugorna. Men några pengar från kommunen har det inte tagits beslut om ännu.

– Vi har skickat in en ansökan till kommunen om att få drygt en halv miljon kronor för att finansiera det här. Tanken är att boendet ska finnas att tillgå till mars, men det bygger på att kommunen går in med pengarna, säger Kjell Olsson.

Kommunen tar beslut den 16:e december. Då räknar Kyrkhjälpen med att de får tillbaka de pengar de fram tills dess lägger ur egen ficka. Ställer kommunen inte upp kommer boendet att försvinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggare i Jönköping

Mer i ämnet