Prästen Jens Linder håller gudstjänst på Kristi himmelsfärdsdag i Växjös domkyrka. Foto: Svenska Kyrkan

Här firas Kristi himmelsfärdsdag på distans

Uppdaterad
Publicerad

Den 21 maj firas Kristi himmelsfärdsdag som är en viktig dag inom Svenska Kyrkan. I rådande coronatider får det göras på distans.

Under torsdagen sändes flera digitala gudstjänsten i Växjö stift och en av dem sändes från Växjö domkyrka. Predikan framfördes av prästen Jens Linder inför tomma bänkrader. 

– Det är ju en konstig känsla att titta in i en kameralins och tala till människor som man inte kan se framför sig, säger han till SVT Nyheter Småland.

Växjö

Coronan väcker frågor

Kristi himmelsfärdsdag är en viktig dag för kyrkan som vill fira dagen då Jesus återvände till himlen och blev tillgänglig för alla. Men i år måste dagen firas på distans på grund av coronakrisen – en kris som väcker många frågor.

– Människor kontaktar oss för samtal om ensamheten. Men coronakrisen väcker också många existentiella frågor och funderingar som vi försöker ta hand om, säger Jens Linder. 

I klippet i spelaren kan du se hur en digital gudstjänst på Kristi himmelsfärdsdag kan ser ut. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet