Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ligger pappersrullarna och väntar på en vidare transport till ett tryckeri där dem förvandlas till valsedlar. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Här i Lessebo görs pappret till 400 miljoner valsedlar

Uppdaterad
Publicerad

På pappersbruket i Lessebo görs allt papper till de gula och blåa valsedlarna som delas ut i vallokalerna i hela Sverige. Omkring 400 miljoner valsedlar ska det räcka till. Hasse Ahlex är en av dem som efter att ha arbetat 30 år i Lessebo hunnit bli en riktig expert på pappersbruksmaskinen.

Det är färgerna gult och blått som pappersbruket i Lessebo är ensamma  om när det gäller att tillverka det papper som ska användas till att göra valsedlar av.

Pappersbruket har levererat valsedelpapper sedan i slutet av 1980-talet och under en hektisk tid nu ska det produceras cirka 500 ton papper som ska användas till valsedlarna.

Lessebo

Maskiner från 1959 gör pappret till valsedlarna – träffa pappersarbetaren Hasse Ahlex i klippet ovan.

Hundra olika saker som kan gå fel

Det är inte de nyaste och modernaste pappersmaskinerna som används – utan en riktig trotjänare från år 1959. Hasse Ahlex maskinskötare, har jobbat på bruket i 30 år och vet det mesta om hur den ska skötas på rät sätt.

– Det är ett par hundra saker som kan gå sönder i maskinen. Har man varit här länge så vet man vad det kan vara, man får felsöka. Det vanligaste är att papperet går av, säger Hasse Ahlex.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lessebo

Mer i ämnet