Så många minuter tar för ambulansen att komma fram till larmplatsen i Kronobergs- och Kalmar läns kommuner. Foto: TT

Här har ambulansen längst utryckningstider: ”Det är ett bekymmer”

Uppdaterad
Publicerad

Det tar längst tid för ambulansen att komma fram till larmplatser i Lessebo och Uppvidinge kommun. Nu vill sjukvårdsnämnden lösa problemet genom att sätta in en ny ambulans i Hovmantorp.

Det är SKL, Sveriges kommuner och landsting, och SOS Alarm som satt ihop statistik över utryckningstiderna i landets kommuner. Mediantiden i Sverige för en akut ambulansutryckning är 15 minuter – i Lessebo och Uppvidinge tar det 22,5 minuter.

– Det är ett bekymmer att få snabba transporter i de glesbefolkade kommunerna därför att vi har ambulanserna i de befolkningstätaste kommunerna, säger Roland Gustbée (M), 2:e vice ordförande i sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg.

I Kalmar län tar det längst tid för ambulansen i Högsby kommun – 19 minuter.

– I och med att det kostar så många miljoner för varje enskild ambulans så placeras de där det kan rädda så många liv som möjligt, därför blir det färre ambulanser i de glesbefolkade kommunerna, säger Gustbée.

Förslag: Ny heldygnsambulans

I Lessebo kommun finns i dag ingen egen ambulans vilket sjukvårdsnämnden vill ändra på i ett nytt förslag genom att sätta en heldygnsambulans i Hovmantorp.

– Det skulle avlasta för alla tre kommunerna, Lessebo, Tingsryd och Uppvidinge. I nuläget kommer det en dagambulans  från Uppvidinge och Tingsryd som åker ner och ställer sig i Lessebo varannan vecka.

I landet är ambulansen på plats snabbast i Tranås Kommun i norra Småland. Där tar en genomsnittlig utryckning bara nio minuter.

Så lång utryckningstid har ambulansen i din kommun

Kronobergs län:

Lessebo: 22,5 minuter

Uppvidinge: 22,5 minuter

Tingsryd: 18,9 minuter

Markaryd: 17,4 minuter

Älmhult: 16,2 minuter

Alvesta: 15,1 minuter

Ljungby: 12,0 minuter

Växjö: 11,9 minuter

Kalmar län:

Högsby: 19,0 minuter

Mörbylånga: 17,1 minuter

Hultsfred: 16,0 minuter

Borgholm: 15,6 minuter

Vimmerby: 14,8 minuter

Emmaboda: 14,7 minuter

Mönsterås: 14,3 minuter

Kalmar: 12,7 minuter

Torsås: 11,9 minuter

Oskarshamn: 11,8 minuter

Nybro: 11,4 minuter

Västervik: 11,1 minuter

Responstid från 112-samtal till första resurs på plats. Mediantid.

Källa: SKL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.