Foto: Peter Magnusson SVT

Här har hockeyeleverna psykisk ohälsa på schemat

Uppdaterad
Publicerad

Hockeygymnasiet i Växjö väljer nu att lyfta ämnet psykisk ohälsa inom idrotten. Därför deltar de i Riksidrottsförbundets utbildningssatsning som riktar sig till elitsatsande ungdomar på idrottsutbildningar.

– Nu har vi utbildningsmaterial som berättar om hur viktigt det är att känna dig själv och att känna igen symptom på depression. Men bara att vi får upp det här till diskussion är jätteviktigt, säger Peter Nilsson som är idrottslärare på Växjö Fria Gymnasium.

Peter Nilsson är hockeyelevernas mentor och märker att de under sin studietid kan uppleva en stor press när de försöker ta nästa steg mot drömyrket.

– Här går det över till ren elitverksamhet. Det handlar om att skaffa sig nya kontrakt och att bli uppflyttad till 20-årslaget. Då kan det bli en hård verklighet om man inte lyckas, säger Peter Nilsson.

”Problemen debuterar ofta i den åldern”

Hockeyeleverna i Växjö deltar i Riksidrottsförbundets utbildningssatsning ”Upp upp vi lyfter” som fokuserar på psykisk ohälsa inom idrotten och riktar sig till elitsatsande ungdomar på landets idrottsgymnasier.

– Kraven stiger under gymnasietiden både inom skolan och idrotten. Många av problemen med psykisk ohälsa debuterar i den åldern så därför vill vi skjuta in oss på den populationen, säger Göran Kenttä som är lektor vid Gymnastik- och Idrottshögskolan och ansvarig för idrottspsykologi på Riksidrottsförbundet.

Allt inleds med att eleverna och deras lärare och tränare får se en specialskriven teaterpjäs som handlar om idrott och psykisk ohälsa. Sedan kan skolorna med hjälp av ett utbildningsmaterial arbeta med ämnet på hemmaplan.

Målet är att väcka reflektioner och tankar men framförallt att våga prata om det så ofta tabubelagda ämnet.

– Vi vill på ett kreativt sätt närma oss de här frågorna och inte komma med traditionella pekpinnar, säger Göran Kenttä.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.