Kronobergs landshövding Maria Arnholm invigde Friluftsåret med ett dopp i det blå. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Här inviger landshövdingen friluftslivets år – i en isvak

Uppdaterad
Publicerad

I dag gick startskottet för frilutsutmaningen ”Friluftslivets år” i Kronoberg – en nationell satsning från Svenskt friluftsliv och Naturvårdsverket för att få fler att upptäcka tjusningen med friluftsliv. Det firade landshövding Maria Arnholm med ett vinterbad i Helgasjön utanför Växjö.

– Vi ska genom den här satsningen visa alla hur underbart det är att vistas ute i naturen, säger Maria Arnholm, landshövding i Kronobergs län.

Hon är själv är en inbiten vinterbadare och invigde Friluftsåret genom på att hoppa i Helgasjöns iskalla vatten vid Evedal utanför Växjö.

– Det här är en riktig kick, och så är det väldigt nyttigt med vinterbad.

Uppsving under pandemin

Satsningen ”Friluftslivets år, luften är fri” är ett initiativ från flera myndigheter i samarbete med Svenskt friluftsliv. I pandemins fotspår har friluftslivet i hela landet fått ett uppsving, och nu hoppas landshövdingen på aktiviteter i flera av länets kommuner under 2021.

– Jag kommer under året att besöka er och då vill jag att ni presenterar en riktigt spännande friluftsutmaning, jag räknar med att få se fantastiska smultronställen och vara med om spännande och gärna lite ”läskiga” grejer säger Maria Arnholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.