Foto: Jonas Ljungdahl

Här invigs Sveriges första utomhuskontor

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsägaren Norrporten vid företagsstaden I11 i Växjö provar ett nytt grepp och flyttar kontorsmiljön utomhus.

20 år passerat sedan den militära verksamheten fick ge vika för de företag som flyttade in det gamla regementsområdet I11 i Växjö.

Det firades under tisdagen med tårta och invigning av Sveriges första utomhuskontor. För nu vill fastighetsägaren Norrporten prova ett nytt tankesätt.

Fyrkantiga lokaler till öppna vyer

Istället för att sitta instängd i en dunkel kontorsmiljö ges nu möjligheten för hyresgästerna i området att sitta utomhus för att arbeta till ljudet av fågelkvitter och samtidigt insupa frisk luft.

– Vi har byggt en arbetsplats utomhus som är möblerat och anpassat för att ha möten och arbeta såväl sittande som stående. Det finns elnät och wifi framdraget där man kan koppla upp sig, säger Åsa Hansson som är kommunikationschef på fastighetsföretaget.

Utomhuskontoret är i första hand ämnat för de 90 olika hyresgäster som finns i området.

– Det här är ett litet experiment från vår sida, vi har bjudit in Susanna Toivanen som är arbetslivsforskare vid Stockholms universitet. Vi vill se om det här sättet att arbeta kan fungera och vad det kan ge för effekt, säge Åsa Hansson.

Installerat solpaneler

Ytan för utomhuskontoret sträcker sig till 300 kvadratmeter och är uppdelat i olika slags rum. Möjligheten finns att både stå och sitta för att arbeta. Det finns även ett tak med solceller som det går att ta skydd under ifall regnet duggar lätt.

– Den här arbetsplatsen är tänkt att fungera som ett komplement till de kontorsmiljöer som hyresgästerna inhyser. Då fungerar det utmärkt att arbeta utomhus en dag som denna då solen lyser och fåglarna kvittrar, säger Åsa Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.