Många sådana här kulturminnen finns gömda i våra skogar – problemet är att allt fler förstörs i det moderna skogsbruket Foto: SVT

Allt fler kulturlämningar förstörs i skogsbruket

Uppdaterad
Publicerad

Skogsstyrelsen gör varje år en kartläggning över hur många kulturlämningar som skadas inom skogsbruket. Kartläggningen visar att skadorna har ökat i hela landet.

Martin Lundgren är skogskonsulent vid Skogsstyrelsen. Hans huvudsakliga uppgift är att leta upp och kartlägga skadorna på kulturlämningar i skogen. Den senaste kartläggningen gjordes 2017. Den bekräftar bilden av att allt fler kulturlämningar skadas i skogsbruket.

– Det är ju väldigt allvarligt tycker jag. Det här är ju kända lämningar som vi har känt till sedan länge, säger Martin Lundgren.

Skogsmaskiner kör rakt över kulturlämningar

Många lämningar skadas genom att skogsmaskinerna kör rakt över området, utan någon som helst kunskap och hänsyn, och det berör Martin Lundgren djupt.

– Allt som oftast blir jag nog allt lite ledsen när man ser alla onödiga skador. Det är väldigt allvarligt tycker jag.

Stor okunskap

Sedan kartläggningen skogsstyrelsen gjorde år 2017 har antalet grova skador på kulturlämningar i Götaland ökat med drygt 20 procent. Det här gäller skador från markberedning, körskador, nedrisning, plantering och skador från vindfällda träd. I många av dessa fall kan det bero på ren okunskap från markägaren, enligt Martin Lundgren.

– Det är ju många led som är inblandade i en avverkning, från den dagen man har beslutat sig för att avverka och till dess att planteringen är färdig. Och det är många människor inblandade och då är det risk att viktig information om en fornlämning försvinner.

I år är det tionde året i rad som Skogsstyrelsen gör inventeringen och den görs på cirka 400 avverkningar i landet varje år.

Vad är skillnaden mellan en forn- och kulturlämning?

Vad är en fornlämning?

Fornlämningar är skyddade i kulturmiljölagen (1988:950) och får inte skadas. Fornlämningar är lämningar efter människors verksamhet under forna tider, som har tillkommit genom äldre tiders bruk och som är varaktigt övergivna.

Fornlämningar ska dessutom ha kommit till före 1850. Det innebär att till exempel torpet som idag ligger som ruin ska ha byggts före 1850. När torpet övergavs spelar ingen roll för skyddet.

Vad är en övrig kulturhistorisk lämning?

Har lämningen kommit till 1850 eller senare kallar vi den för övrig kulturhistorisk lämning. Denna ska du ta hänsyn till enligt skogsvårdslagen § 30. Länsstyrelsen kan efter särskild prövning förklara en övrig kulturhistorisk lämning som fornlämning.

Vad säger kulturmiljölagen?

Enligt kulturmiljölagen är det en ”nationell angelägenhet att skydda och vårda kulturmiljön. Ansvaret för kulturmiljön delas av alla. Såväl enskilda som myndigheter ska visa hänsyn och aktsamhet mot kulturmiljön. Den som planerar eller utför ett arbete ska se till att skador på kulturmiljön såvitt möjligt undviks eller begränsas.”

källa: Skogstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.