Foto: Johan Nilsson/TT

Åtta valborgseldar tänds – trots eldningsförbudet

Uppdaterad
Publicerad

I sex kommuner i Kalmar län råder inget eldningsförbud. Här finns en mängd valborgsfiranden att välja på inför kvällen. Men det verkar som att några dispenser kommer att ges även i kommuner där eldningsförbud råder. Det gäller Tingsryd, Uppvidinge och eventuellt Markaryd.

I sex kommuner i Kalmar län råder inget eldningsförbud. I Västervik, Vimmerby, Hultsfred, Oskarshamn, Borgholm och Mörbylånga firas valborg traditionsmässigt på en mängd ställen, se mer i faktarutan nedan.

I Högsby, Mönsterås, Kalmar, Emmaboda, Torsås och Nybro råder eldningsförbud och inga dispenser kommer att ges för valborgsmässoeldar.

I Kronobergs län gäller ett generellt eldningsförbud och de allra flesta valborgseldarna har ställts in. Bland annat elden vid Växjösjöns strand. Firandet genomförs som planerat, men utan eld.

Åtta eldar har fått dispens

Räddningstjänsten i Östra Kronoberg, som täcker Tingsryd, Lessebo och Uppvidinge har fått in flera ansökningar om dispens. Enligt räddningstjänsten har sex ansökningar beviljats medan andra avslagits. De som har beviljats är i Tingsryd och i Uppvidinge, se var i faktarutan nedan.

Vad beror besluten på?

– Det är platsen och närheten till vatten som vi har gått på. De här sex är i närheten av sjö, damm, vattendrag. I vissa fall är det ute på en flotte, säger Per Pettersson, räddningschef på Räddningstjänsten Östra Kronoberg.

Även i Markaryd har dispens getts på två platser, som anordnas av Hinneryds och Örnafälla byalag.

– Men storleken på bålet kraftigt begränsas, till två kubikmeter så det blir mer för syns skull. Dessutom ber vi dem i beslutet att inte tända, så får vi se om de väljer att utnyttja det. För att vi ska kunna ge ett avslag så måste vi kunna motivera det, och det kan vi inte riktigt i nuläget, säger Anders Johansson, räddningschef i Markaryd.

Här tänds eldarna

Tingsryd

Rävemåla

Linneryd

Uppvidinge

Lenhovda

Klavreström

Fröseke

Alstervik

I sex kommuner i Kalmar län råder inget eldningsförbud. Här tänds eldar på flera ställen:

Hultsfred

Hembygdsparken i Hultsfred

Virserum

Mörlunda

Målillla

Järnforsen

Ängahultsbadet

Vimmerby

Vimmerby camping

Sjön Fjälstern

Djursdala

Storebro

Ydrefors

Oskarshamn

Mysingsö

Figeholm

Fallebogård

Kristdala hembygdsgård

Hycklinge

Västervik

Stenpiren i centrala Västervik

Överum folkpark

Dalhem

Loftahammar

Odensvi

Lofta

Blankaholm

Ankarsrum

Blackstad

Öland

Algutsrum

Borgholms slott

Byxelkrok

Degerhamn/Södra Möckleby

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.