Se vad eleverna Elliot Ljungdahl och David Liljenrud tycker om Ryssbygymnasiets byggplaner. Foto: Jan-Erik Lundberg/Kajsa Oscarson/SVT

Här är planerna för nya Ryssbygymnasiet: ”Skönt att slippa vakna förkyld”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssbygymnasiet i Ryssby utanför Ljungby är i akut behov av en renovering. Nu satsas 100 miljoner på att bygga ut och bygga nytt. 

– Det handlar inte bara om skolan. Det handlar också om bygden, säger skolans ordförande, Patrik Åkesson.  

Gymnasiet är en friskola med flera inriktningar, som jakt, kock och skogsbruk. Majoriteten av eleverna kommer långväga ifrån, och bor därför på internat, men dessa byggnader är i dåligt skick då de byggdes redan på 1950-talet. 

– Alternativet var att riva vilket hade kostat mer, säger Johan Barrdahl som är vd för gymnasiet. 

Först ska det nya internatet byggas i etapper, och därefter kommer turen till en kombinerad gymnastiksal och aula.

Klart år 2023

Renoveringen och ombyggnationen ska finansieras genom ett lån från huvudägaren Region Kronoberg som går in som borgenär. Men innan bygget drar igång måste regionfullmäktige ge sitt godkännande under hösten. Går allt som planerat sätts spaden i marken efter årsskiftet.

– Alla signaler från politikerna är väldigt positiva, säger Johan Barrdahl.

Eleverna som går på gymnasiet just nu kommer dock inte få uppleva de nya fräscha lokalerna. Vid årskiftet 2022/2023 väntas internaten stå klara.

– Det är på tiden, lokalerna är rätt gamla och slitna, säger Erik Sandberg som går andra året på skogslinjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.