Havsvatten blev en oväntad räddare efter sommarens torka, berättar lantbrukaren Håkan Lundgren. Foto: SVT

Övergött havsvatten blev bingo för bönderna i sommartorkan

Uppdaterad
Publicerad

Ett försök med att minska övergödning i havet utanför Västerviks kust visade sig bli en vinstlott för bönder i trakten. Istället för att kasta bort vattnet som pumpats upp spreds det bräckta havsvattnet över böndernas fält. Det blev räddningen från sommarens torka.

Många lantbrukare fick en dålig spannmålsskörd på grund av den extremt torra sommaren. Men Västerviksbönder som använde sig av havsvatten fick normalskördar.

– Det syns en väldig skillnad mellan de olika åkrarna som vattnats och de som inte vattnats, säger Håkan Lundgren som är lantbrukare i Gamleby.

Västervik

Det började som ett miljöprojekt 2014 då man pumpade upp bottenvatten för att minska övergödningen i badvikarna i Västervik.

Projektet utvecklades och i Dynestadsviken strax norr om Gamleby ligger sedan i våras en flotte som kan pumpa upp näringsrikt bottenvatten till omkringliggande jordbruksmark. Kväve och fosfor från havsvattnet blev i somras gödning till jordbruksgrödor istället för till vikens alger.

”Rena sportdrycken”

– Det blir rena sportdrycken för växterna det här vattnet. Två veckor efter midsommar tog vi en höstvetegröda och fick sedan en normalskörd. Vi sådde åkergrödor efter det och nu har vi sått höstvetegröda igen, säger Dennis Wiström projektledare för havsmiljö Gamlebyviken.

För inte så länge sedan fick Västerviksprojektet 1,6 miljoner kronor från bland annat Havs- och vattenmyndigheten för att utvärdera i vilken mån det fungerar att minska övergödning på det här sättet.

Vattnet i viken är bräckt och alltså inte lika salt som världshavens vatten. Det kan ändå finnas en risk för att jordbruksjordar och grödor tar skada av saltet. Hittills har SLU dock inte sett några negativa resultat.

– Just nu tar vi jordprover för att analysera hur långvarig bevattning med bräckvatten påverkat markstrukturen. Jordproverna skickas sedan till SLU i Uppsala, säger Dennis Wiström.

Hur stort kan det här bli?

– Om vi får en torr sommar till så kommer intresset att öka jättemycket, man kan också tänka sig att man använder vatten på det här sättet även vid skogsbränder, säger Dennis Wiström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet