Ängshöken fångar gärna ödlor. Gösta Friberg ängshöksbevakare och Susanne Forsberg naturvårdare på länsstyrelsen. Foto: TT/SVT

Här räddar de den sällsynta ängshökens ägg

Uppdaterad
Publicerad

För att skydda den sällsynta ängshöken som börjat häcka på de öländska åkrarna sätter man nu upp inhägnader runt häckningsplatserna. Det här är ett samarbete mellan lantbrukare, frivilliga och länsstyrelsen.

Ängshöken, Sveriges kanske mest sällsynta häckande rovfågel, cirkulerar över rågfälten på södra Öland. På Öland finns 30 häckande par kvar. I hela landet är det sammanlagt bara ett 40-tal par.

Egentligen borde den häckat på det Stora Alvaret på Öland. Men sedan några år tillbaka har den istället valt sina häckningsplatser i åkermarkerna, vilket så klart är mycket riskfyllt eftersom det minskar chansen för att ägg och ungar ska överleva.

– Häckar de i åkermark och ingen räddar dem eller hjälper dem på traven så spolieras ju häckningen genom att bon blir överkörda av skördetröskan, säger Susanne Forslund naturvårdare på länsstyrelsen.

Delat ut bilder på ängshöken

Problemet är att äggen och sedan fågelungarna är väl gömda i åkrarna och lantbrukarna inte ser ängshökarna när det är dags att skörda.

Nu hägnar man in områden runt häckningsplatserna och låter bli att skörda just där.

Länsstyrelsen har gått ut med information och bilder på ängshöken till lantbrukarna på ön som ytterligare en åtgärd för att skydda ängshöken.

Se fåglarna och hör mer om projektet i videon ovan!

Ängshöken

Ängshök (Circus pygargus) är en hökartad rovfågel som tillhör kärrhökarna. Den häckar bland annat i Europa.

Huvuddelen av den svenska populationen häckar på Öland och den förekommer också sparsamt på Gotland.

Arten är uppförd på den svenska Röda listan och kategoriseras som starkt hotad. En sårbarhetsanalys gjord 2010 visade att utdöenderisken för ängshöken i Sverige är 70% inom de närmsta 100 åren, med en mediantid till utdöende på 63 år.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.