Inför värmeböljor: Här är kommunen som satsar på kylanläggningar

Uppdaterad
Publicerad

Under de närmaste dagarna väntas höga temperaturer i Sydsverige. Och en långvarig värme kan slå hårt mot framför allt äldre och sjuka personer. Älmhult rustar nu samtliga äldreboenden i kommunen med både portabla och fasta kylanläggningar. Något de är ensamma om i hela Kronobergs län.

Solen gassar högt på himlen ovanför vård- och serviceboendet Solgården som ligger i Göteryd i Älmhults kommun. Under nästa vecka påbörjas installationen av en fast kylanläggning på boendet.

– Det betyder jättemycket för de boende och för oss i personalen. Under förra året var det extremt varmt och det kommer att underlätta när vi nu kommer att kunna reglera inomhustemperaturen på ett bättre sätt, säger Carina Stenberg som är enhetschef på Solgården.

Älmhult

Glass i stora lass

Men redan nu förbereder sig personalen på den kommande värmen som väntas inom de närmaste dagarna.

– Vi har laddat upp med mycket kylda drycker, favoriten bland de boende är lingondricka och appelsinjuice. Men sedan ökar vi på inköpet av glass vilket kan bidra till att svalka ner något, säger Inger Persson som är vårdbiträde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älmhult

Mer i ämnet