Arne Runehagen går i pension efter 40 år som läkare. Foto: SVT

Nu går Kronobergs smittskyddsläkare i pension

Uppdaterad
Publicerad

När Arne Runehagen minns tillbaka på sina 40 år som läkare är det några saker som berört honom starkt. Tsunamin, utvecklingen av hiv, bekämpningen av ebola och pandemin 2009.

Arne Runehagen började som AT-läkare i Växjö 1977. Efter det började han på infektionskliniken och sedan 1991 är han smittskyddsläkare i Kronobergs län. Det är ofta Arne Runehagen som fått svara på frågor om vaccineringar, virus och olika sjukdomar.

Mötte hiv-smittade

En av sakerna han minns från yrkeslivet är utvecklingen av hiv.

Växjö

– Då i slutet på 70-talet visste man inget om hiv. Men sen kom det första aidstestet 1985, sen kom några enstaka behandlingar men sedan 1996 har det funnits en effektiv behandling. I början var det jobbig behandling med mycket mediciner. I dag har vi lättare behandling där många klarar sig med en till två tabletter om dagen. Även om hiv inte går att bota så kan man leva ett normalt liv ändå, berättar Arne Runehagen.

På 80-talet mötte han flera hiv-smittade  patienter och Arne Runehagen minns hur laddat hiv var då.

– Jag minns patienterna som lämnade hivtest och sen fick komma tillbaka för att få svar. Det var mycket oro när de skulle få veta om de var friska eller om de skulle få sin dödsdom, det var mycket ångest i detta.

Bekämpade ebola

Under åren som smittskyddsläkare har Arne Runehagen också varit i Liberia och hjälp till att bekämpa ebola 2014. Efter tsunamin åkte han till Thailand där han hjälpte till att identifiera dödsoffer efter flodvågskatastrofen. Här i Sverige minns han också den så kallade svininfluensan H1N1 som drygt halva Sveriges befolkning vaccinerades mot 2009.

–  Men när sjukdomen väl kom hit var den lindrigare än vi trodde och inte så många som behövde intensivvård tack och lov, men tillräckligt för att fylla våra platser.

– Det var svårt att organisera. Vi fick inte besked om hur många vaccindoser det skulle komma och rätt som det var damp det ner lite och med kort varsel fick vi bara hälften av vad vi blivit lovade. Ja, det var rätt mycket pyssel med det där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet