”Det är roligt att Trafikverket lyssnat på en sådan liten stad som Nybro”, säger Karin Thyberg. Foto: Kajsa Oscarson

Här ska nya cykelvägarna i Nybro byggas – och det är bråttom

Publicerad

De fem nya gång- och cykelbanorna i Nybro ska sammanlänka centrum med de andra stadsdelarna. I nuläget finns inga cykelbanor i Kungshallsområdet, men det ska det alltså bli ändring på.

Nybro kommun har fått 15, 5 miljoner kronor i bidrag av Trafikverket till att bygga nya cykelbanor.  

– Vi kan nu göra en sammanhållen stad. Barn, ungdomar och de som inte har bil kan nu tryggt, säkert och miljövettigt ta sig fram,  säger Karin Thyberg, projekteringsingenjör på Nybro kommun. 

Första delen av projektet byggs på Villagatan. Där kan man med den nya cykelvägen sammanlänka centrum med västra Nybro. Därefter ska det byggas på fyra gator i Kungshallsområdet.  

– Samtliga cykelvägar är viktiga för att vi ska få en enhetlig stad, säger Karin Thyberg.

Måste vara klart innan 2023

Cykelbanorna kommer vara fyra meter i bredd på vissa ställen och totalt är det drygt fyra kilometer väg som ska byggas, men det gäller att rappa på. För att få Trafikverkets pengar ska projektet vara klart senast i december 2022.  

– Förhoppningsvis kommer Nybroborna nyttja möjligheten att cykla, säger Christina Davidson, kommunstyrelsens ordförande.  

Nybros nya gång- och cykelbanor:

1. Gång- och cykelbana Villagatan  

2. Gång- och cykelbanor Kungshall  

3. Gång- och cykelbana Grönadalsgatan  

4. Gång- och cykelbana Jutarnas väg  

5. Gång- och cykelbana Emmabodavägen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.