Sju husvagnar står nu uppställda på Svinö. Foto: Helmuth Petersson

Här sov tiggarna i natt

Publicerad

Efter att Salvelägret utanför Kalmar stängdes under onsdagen begav sig flera av de rumänska EU-migranterna till Svinö där husvagnarna ställdes upp.

I går tömdes Salvelägret i Kalmar, där tiggande EU-migranter från Rumänien bott i husvagnar med tillgång till dusch och toalett tillhandahållet av Kalmar kommun. Direkt efter stängningen kördes ett antal husvagnar till Svinö, vid fästet till Ölandsbron.

På samma plats stod flera husvagnar uppställda innan Kalmar kommun tog initiativet till att öppna upp Salvestaden för EU-migranterna. Nu är de alltså tillbaka, under torsdagen stod sju husvagnar uppställda på platsen.

Salvelägret i Kalmar

– Det här visste vi ju – att det inte skulle bli tomt på EU-migranter i och med att vi stängde Salvelägret. Men däremot måste vi nu hantera situationen så att det inte blir ett stort läger. Det blir genom diskussion med EU-migranterna, vi måste få dem att förstå att de måste flytta, säger kommundirektören Anette Andersson.

Hur snabbt kommer ni agera?

– Vi följer den lagstiftning som finns beroende på vilken plats man är på. Är det 24 timmars parkering så är det. Vi får ta varje plats för sig, säger Anette Andersson.

En handfull EU-migranter nappade på kommunens erbjudande om betald resa till Rumänien i och med stängningen av Salvelägret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Salvelägret i Kalmar

Mer i ämnet