Här analyseras Kalmars avloppsvatten för covid-19-virus

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar kommuns avloppsvatten analyseras för rester av covid-19 viruset en gång i veckan. Det är ett forskningsprojekt som regionen och Kalmar Vatten ingår i tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Förhoppningen: Att hitta nya sätt att mäta smittspridningen.

Varje tisdag skickar personalen på Kalmar Vatten 500 milliliter avloppsvatten till SLU för att mäta virushalterna i det. Anledningen till att det är Kalmar kommuns vatten som analyseras är för att det är länets största ort.

Kalmar Vatten har varit med i projektet sedan sommaren 2020 då de hjälpte SLU med att utveckla sin metod för att analys av proverna. I september 2021 började man sedan skicka prover från Kalmar för analys.

– Nu vet vi hur Kalmars vatten ser ut från vecka till vecka, säger Maria Dahl, laboratoriechef på Kalmar Vatten.

Ännu en pusselbit

Region Kalmar tycker att det är viktigt att delta i projektet för att få fram nya sätt att mäta smittspridningen på.

– Det är en annan pusselbit än när du mäter självtestning eller så, för då måste man aktivt gå och testa sig. Här mäter man utsöndringen från hela befolkningen i ett område, säger Magnus Persson utvecklingsdirektör i Region Kalmar län.

Minskad mängd virus i vattnet – trots ökad smittspridning

I början av oktober såg man att halterna av covidvirus i vattnet ökade, men kurvan har dalat den senaste veckorna – trots att testningen i samhället snarare visat på en ökad smittspridning i kommunen.

Men de allra senaste siffrorna visar återigen en liten uppgång.

– Vi vet inte alls vad det står för. Vi har andra saker man kan titta på: inläggning, provtagning och liknande som är säkrare indikationer på hur smittan går. Så man ska ta det med en stor nypa salt, säger Magnus Persson.

I klippet ser du laboratoriechefen Maria Dahl hälla upp ett vattenprov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.