De fem första deltagarna på utbildning lär sig industrisvenska. Foto: Marie Askelöf/SVT

Här utbildas framtidens industriarbetare

Publicerad

Industrin i Uppvidinge skriker efter arbetskraft – men få har rätt kompetens. På tisdagen startade därför en utbildning i Uppvidinge kommun för arbetslösa nyanlända. Fem något nervösa studenter var på plats för att under 31 veckor lära sig att arbeta inom industrin.

På schemat för eleverna, som ska bli tio, står sådant som arbetsmiljö och säkerhet, yrkessvenska och mär- och ritteknik.

Mohammed Bashir Abdi på Arbetsförmedlingen är en av initiativtagarna till utbildningen.

Uppvidinge

– Vi såg att samtidigt som kommunen har tagit emot väldigt många nyanlända så passar inte behovet från industrin ihop med de arbetssökande. Vi behöver utbilda nyanlända så att de matchar industrins behov, säger han.

Mohammed Bashir Abdi är arbetsförmedlare. Foto: Marie Askelöf/SVT

Arbetsgivarna formade utbildningen

Så inledde kommunen, arbetsförmedlingen och näringslivet ett samarbete med att ta fram en ny vuxenutbildning, genom projektet Fatta kompetensen som finansieras av Europeiska socialfonden. De sju största industriarbetsgivarna i kommunen fick själva vara med och styra över vad utbildningen innehåller.

Mohammed Bashir Abdi berättade om den nya utbildningen på SFI för att hitta deltagare. 30 personer anmälde intresse.

Fördomar om industrijobb

Sedan fick de gå på studiebesök på bland annat A-plast och Profilgruppen.

– Många var förvånade: ”ser det ut såhär?! Här kan jag tänka mig att jobba”. Många tror att det är smutsigt inom industrin – det är det inte i dag, berättar Mohammed Bashir.

Mer om deltagarnas intryck efter den första förmiddagen i skolbänken ser du i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppvidinge

Mer i ämnet