Julia Nicola och Julia Burghardt från Hultsfreds gymnasium är två av Kalmar läns totalt fyrtio nya coronaambassadörer. Foto: SVT

Unikt projekt – här utbildas ungdomar till ”coronaambassadörer”

Uppdaterad
Publicerad

40 gymnasieungdomar i Kalmar län utbildas nu till att bli så kallade coronaambassadörer. Genom föreläsningar på skolorna, filmer i sociala medier och genom att informera bland sina kompisar ska de bromsa spridningen av coronaviruset.

I ett klassrum på Oskarshamns folkhögskola sitter 10 unga blivande ambassadörer. De får veta om hur corona- och antikroppstester funkar, hur smittan sprids – och får diskutera i smågrupper om varför vissa unga struntar i att det pågår en pandemi.

En av dem som är på plats är Saleh Kwaidi som går naturvetenskaplig linje i Västervik. Han tycker att det är viktigt att informera ungdomar, inte bara om hur man ska bete sig i en pandemi, utan också varför.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

En viktig del i det är att ungdomarna förstår att även om de själva inte blir allvarligt sjuka, så kan de smitta sina föräldrar eller andra i sin närhet som sprider smittan vidare till riskgrupper.

– Det är en farlig sjukdom, så man ska inte leka med människors liv, säger han.

Unikt i Sverige

Projektet med coronaambassadörer är unikt i Sverige och har rönt stort intresse. Idén kommer från länsstyrelsen i Kalmar som noterade att smittspridningen bland unga tog fart i slutet på sommaren. De fick med sig Region Kalmar och länets gymnasieskolor på idén att låta ungdomar utbilda andra ungdomar.

– Vi insåg att vi inte är bra på att kommunicera med ungdomar. Det var då vi kom på idén att vi gör något tillsammans med ungdomarna istället, säger Niclas Karlsson som är krisberedskapshandläggare på länsstyrelsen i Kalmar.

På plats under utbildningsdagen, som är en av fyra, fanns förutom smittskyddsköterskor och smittskyddsläkare också Sveriges radio och en dramapedagog från Byteatern som ger tips om tilltal och hur man fångar en publik.

Youtubefilmer

Hur ungdomarna väljer att genomföra sitt ambassadörsuppdrag kommer att variera – och det är tanken. Vissa kanske fokuserar på att göra Youtube-filmer och sprida dem, andra på att föreläsa på sin skola eller i andra sammanhang.

– Det är ju mycket socialt, många fester som sker, så det är jätteviktigt att vi har med oss ungdomarna i detta, säger smittskyddsköterskan Tina Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet