Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väder, vind och vandalism hotar rälsbussarnas bevarande. Allt det slipper vi om fordonen står inomhus och under tak. Underhållet blir också billigare så klart,” säger Dennis Blomfeldt från föreningen Smalspåret Växjö-Västervik i Virserum. Hör mer i klippet ovan. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Här vill man rädda rälsbussar från 50-talet – garage ska byggas i höst

Publicerad

Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik har samlat ihop omkring 700 000 kronor för bygge av ett rälsbussgarage i Virserum.

– De här rälsbussarna är det svenskaste som finns och ska bevaras för framtida generationer, säger Dennis Blomfeldt.

I höst kommer ett stort rälsbussgarage börja byggas i Virserum.

– Byggnaden kommer att se ut som gamla tidens godsmagasin med träbjälkar och panel målade i falu rödfärg, så den kommer att smälta in väldigt bra i byggnadsminnet, säger Dennis Blomfeldt från föreningen Smalspåret Växjö-Västervik.

Föreningens omkring 1 000 medlemmar har lyckats samla in drygt 700 000 kronor till bygget.

”Ett kulturminne värt att bevara”

– Väder, vind och vandalism hotar rälsbussarnas bevarande. Allt det slipper vi om fordonen står inomhus och under tak. Underhållet blir också billigare så klart, säger han.

Rälsbussarna har stått ute i många år – varför vill ni ha ett garage först nu?

– De mår sämre och sämre för varje år som går och nu måste vi göra något för att bevara rälsbussarna så att kommande generationer får uppleva känslan av att åka med rälsbuss.

– De här gula och orange rälsbussarna fanns överallt i Sverige på 50-60-talet och är det svenskaste som finns. Det är ett kulturminne värt att bevara, säger Dennis Blomfeldt.

Följ med in i en rälsbuss i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hultsfred

Mer i ämnet