Malin Tillman är professor i entreprenörskap vid Linnéuniversitetet. Hör vad hennes forskning om Häradsbäck visat. mindre orter helt har förlorart all sin service. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Häradsbäck i centrum för ny forskning om landsbygdens framtid

Publicerad

En stängd lanthandel och försvunnen service. Häradsbäck i Älmhults kommun såg länge ut att gå samma väg som många andra orter på landsbygden. Men så plötsligt hände något. Nu ska forskare titta närmare på vad det är som ligger bakom förändringen.

I början av 2000-talet försvann både lanthandel, skola och äldreboende från Häradsbäck i Älmhults kommun. Men 2020 ser det annorlunda ut. Nu finns här en mötesplats med handelsbod, ett café, bibliotek och en aktivitetspark. Och flera familjer har valt att flytta till orten.

Malin Tillman är professor på Linnéuniversitetet och har i sitt forskningsprojekt ”Entreprenörskap för socio-ekologisk omställning på landsbygden” valt Häradsbäck som ett exempel där ett tydligt entreprenörskap har vänt utvecklingen och fått befolkningsminskningen att stanna av.

– Många glesbygder har brottats med en minskande befolkning och måste hitta ett sätt att hantera det. Och så finns det samhällen som Häradsbäck där man har fått igång service och verksamheter som lockar hit människor, säger Malin Tillman.

Viktigt med bra service

Enligt Malin Tillman är bra service på en ort en viktig förutsättning för att få igång entrprenörskap och företagande.

– Att det finns bostäder och att det finns lanthandel, bensinmack och annan samhällsservice. Det är oerhört viktigt för ett hållbart entreprenörskap.

I klippet ovan kan du höra Malin Tillman berätta mer om forskningen och vad som är viktigt för att vända utvecklingen i små orter som Häradsbäck.

Befolkningsstatistiken i Häradsbäck 1990-2015

Statistiska Centralbyrån (SCB) ger ut statistik gällande befolkningen vart femte år. I Häradsbäck redovisar vi här gällande statistik för åren 1990 och fram till år 2015. Nyaste siffrorna för år 2020 kommer först i början av 2021.

1990 – 223 personer

1995 – 208 personer

2000 – 181 personer

2005 – 173 personer

2010 – 179 personer

2015 – 155 personer

Källa: SCB Kartsök

Forskningsprojektet

Syftet med projektet är att beskriva och analysera entreprenörskap på landsbygden som vill bidra till förändrade förutsättningar.

Malin Tillman har intervjuvat olika personer som bor i Häradsbäck och tittat på det kollektiva projektet ”Mötesplats Häradsbäck” som bildades 2018 och där en butik och ett café har startats, och vad det har betytt för bygdens utveckling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.