Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hård idrottsutövning kan vara skadlig för hälsan Foto: TT

Hård idrottsutövning kan vara skadlig för hälsan

Uppdaterad
Publicerad

Forskning från Linnéuniversitetet visar att ett uthållighetslopp som exempelvis ett Ironman kan vara skadligt på sikt. Även om fysisk aktivitet är nyttigt visar forskningen att vid en viss dos av aktivitet bryts det positiva sambandet och det blir negativt.

Forskarna har även tittat på skillnaderna mellan kvinnor och män.

En testgrupp bestående av 15 män och lika många kvinnor har deltagit i studien. Efter ett genomfört Ironman har forskarna tagit olika prover på kroppen. Före loppet har det även gjorts omfattande läkarundersökningar. Det man har tittat på är i första hand vilka faktorer som förklarar hjärt- och skelettmuskelnedbrytning efter loppet.

– Det sker en enorm påfrestning akut, vi vet inte vad som händer om man genomför sådana här lopp ofta och under en lång tid. Tidigare data från deltagare i Vasaloppet visar att det finns en liten risk för att man ska få olika typer av hjärtarytmier, säger Patric Bergman som är docent i idrottsvetenskap vid LNU och är den som projektlett studiien.

Kvinnors hjärtan bättre skyddade

Det nya i studien är att det ser olika ut för kvinnor och män.

– Studien visar att kvinnors hjärtan verkar till viss del vara skyddade jämfört med männen, de tar lite mindre skada jämfört med männen. Sannolikt beroende på biologiska skillnader mellan könen,  förklarar Patric Bergman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer