Foto: SVT/Arkiv

Hästgödsel ingen skitsak – kan användas som bränsle eller biogas

Publicerad

Miljö- och framtidsfrågor i centrum för hästnäringen. ”Utmaning att branschen har vuxit så mycket”.

– Vi måste börja tänka på hur vi använder vatten i vår verksamhet, säger Maria Hjelm Nilsson, projektledare för Häst i sydost, som under två dagar arrangerar branschdagar för hästnäringen i södra Sverige.

Som exempel på hög konsumtion av vatten nämner hon travbanor och ridbanor som bevattnas. Gödselhögarna som blir av hästhållning är ett annat område som branschen behöver fundera över.

Elda med hästgödsel

– Man har jobbat med att utveckla pannor så det går att elda med hästgödsel, säger Maria Hjelm Nilsson. Men också med att sluta avtal med lantbrukare som direkt får tillbaka gödseln i rätt kretslopp.

Varför har hästbranschen börjat prata om hållbarhet?

– Vi hade visserligen bestämt detta redan 2017, men 2018 års torka gjorde frågan högaktuell.

Bransch i tillväxt

Vari ligger utmaningen för hästnäringen?

– Utmaningen ligger i att branschen har vuxit så mycket. Man trängs i samma områden som stadskärnor expanderar. Där finns många av hästarna. Drygt 70 procent av hästarna i Sverige ligger i tätortsnära områden. Där kan vi se att det finns en stor utmaning för oss.

– Vi inom näringen har ett ansvar för att vara professionella. Och att sköta miljöfrågorna. Då blir det lättare för våra kunder att se resultat och att både vilja och kunna betala det som det faktiskt kostar.

Så miljöfrågorna gör att det kommer att bli dyrare för de som rider?

– Det behöver inte vara så. Det kan ju bli så att man kan få hjälp av kommunerna att faktiskt ha anläggningar som är anpassade för den nya tiden. Och därmed behöver inte själva kostnaden bli högre för den som rider, säger Maria Hjelm Nilsson.

Branschdagarna för en hållbar hästhållning pågår under fredagen och lördagen och har deltagare från hela södra Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.