Bilden på en student i slöja gav upphov till hat på sociala medier. Foto: TT

Hatstorm mot prisad Linnéstudent i slöja

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en hatstorm på sociala medier när en prisad student iklädd slöja, gratulerades av Linnéuniversitetet på lärosätets sociala medier. Universitetet hade inte tillräcklig beredskap och inläggen kunde därför inte modereras snabbt nog.

En kvinnlig student vid Linnéuniversitetet i Växjö fick ta emot ett stort it-pris och uppmärksammades på lärosätets Facebooksida. Först kommenterades inlägget, som bestod av en länk samt en bild på studenten, med gratulationer och beundran. Sedan vände det. Hatfyllda kommentarer strömmade in. Orsaken? Den prisade studenten bär slöja. Detta var Smålandsposten först med att berätta.

Tusentals inlägg

Inlägget om studentens it-prestationer har fått fler än tusen kommentarer som rör kritik om slöja som plagg och för att Linnéuniversitetet lyft fram en kvinna som bär plagget.

Växjö

– Vi hade inte räknat med så massiva reaktioner, säger Cecilia Liljenrud, Linnéuniversitetets kommunikationschef till SVT Nyheter Småland. Det blev en oväntat hög aktivitet som påverkade våra möjligheter att moderera. Det tog några timmar för mycket.

Tagit råd av jurist

Universitetet har nu varit i kontakt med en jurist för att resonera kring publiceringar på sociala medier.

– Det här kommer säkert att bli aktuellt fler gånger, säger Cecilia Liljenrud. Vi kommer inte att sluta uppmärksamma duktiga studenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet