Foto: Cornelius Poppe/ TT

Lukas Moodysson gör serie i Småland för HBO

Uppdaterad
Publicerad

Lukas Moodysson står bakom manus och regi till historien om Gösta, en barnpsykolog som flyttar till en stuga i skogen och vill hjälpa alla.

– Det är en rolig film, ett roligt manus, säger Maggie Widstrand som är ansvarig för castingen, till SVT Nyheter Småland.

Förra veckan gick produktionsbolaget ut med att de söker barn och unga vuxna som pratar småländska till serien.

Letar i Småland

På lördag är Maggie Widstrand på plats i Växjö och på söndag i Kalmar. Och på måndag är det eventuellt dags för Älmhult.

– Egentligen ska filmen utspela sig lite längre uppåt i Småland, men jag tycker inte att det gör något om man pratar lite olika småländska dialekter, om det nu skulle bli så att jag hittar några skådisar i Kalmar och några i Växjö. Det är ju ganska vanligt i dag att man flyttar omkring en del, säger Maggie Widstrand.

Varm och rolig

Det är regissören Lukas Moodysson (känd bland annat för ”Fucking Åmål” och ”Vi är bäst”)  som ska göra tv-serien i åtta delar för HBO Nordic. Serien ”Gösta” blir HBOs första skandinaviska originalserie. Maggie Widstrand beskriver serien som varm och rolig, trots att den utspelar sig på en barn- och ungdomspsykiatrisk klinik.

–  Det är inte så tungt som det låter, och det kan ju finnas många anledningar till att man måste gå dit, till exempel att ens föräldrar har skilt sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.