Utbildning ska hjälpa skolpersonal stötta hbtq-elever

Publicerad

Hbtq-elever löper mycket högre risk att utsättas för våld och hot i skolan jämfört med sina heterosexuella skolkamrater. Under torsdagen fick de anställda på Stagneliusskolan i Kalmar lära sig hur de kan bidra till en tryggare arbetsmiljö för hbtq-ungdomar.

– Det kan handla om lindrigare våld som skojbråk, tafsningar eller att någon ger dig en konstig blick till allvarligare former som fysiskt våld, mobbning och utfrysning, säger Jorge Maria Londoño, utvecklingsledare på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), som arrangerar kursen.

I en enkät som MUCF genomförde år 2018 uppgav 35 procent av unga hbtq-personer att de utsatts för våld eller hot om våld under de föregående sex månaderna. Bland unga heterosexuella låg siffran på 20 procent.

– Vi vet att vi har elever på skolan som känner sig utsatta på grund av sexuell läggning. Det är ingenting som vi vill ha, säger Jens Nilsson, rektor på Stagneliusskolan.

Homofobiska skällsord

Hur kan de här kränkningarna ta sig uttryck?

– ”Bögjävel” och liknande är sådant man får höra som verkligen inte är ok, säger Jens Nilsson.

Enligt Jorge Maria Londoño är det viktigaste läxan för skolpersonalen att ta med sig att agera direkt om man hör exempelvis homofobiska skällsord.

– Oftast är avsaknaden av en reaktion ett legitimerande av våldet eller kränkningen. När vi frågat unga hbtq-personer om vad som är viktigt för att de ska känna sig inkluderade i samhället och skolan så ser vi att det betyder väldigt mycket att vuxna agerar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet