Foto: SVT

Myndigheter missar hedersvåld

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen berättade Smålandsnytt om syskonparet i Högsby kommun som hotas av utvisning, trots att de säger att de riskeras att bli bortgifta i hemlandet Kurdistan.

Heders-relaterat-våld är en fråga som blivit allt mer aktuell. För att förhindra att nya fall sker måste myndigheterna ta de utsattas signaler på allvar. Det säger Länsstyrelsens i Kalmars jämställdhetssakkunnige.

– Svårigheten är dels okunskapen om det hedersrelaterade våldet, rädsla för att kränka en annan persons religion eller kultur. Svårigheten att upptäcka den och svårigheten att föra den i bevis i domstol.

Flera fall i Småland

I februari blev en 14 åriga nässjöflicka bortrövad från ett familjehem i Sävsjö där hon sökt skydd. Flickan är ännu inte återfunnen och det finns misstankar om att hon förts utomlands för att giftas bort.

Också i Kalmar försvann en tjej utomlands för en misstänkt bortgiftning. Socialnämnden i kommunen fick efteråt kritik av Socialstyrelsen för sin okunskap om hedersrelaterat våld och för att de agerat för sent i fallet.

Det kanske mest uppmärksammade hedersbrottet i Småland är mordet på Abbas Rezai i Högsby. Tillslut dömdes flickvännens föräldrar till tio års fängelse vardera.

Rutiner måste ses över

För att kunna förhindra hedersbrott tycker Elisabeth Edberg-Karlsson att metoden som socialtjänsten jobbar efter måste ses över.

– Socialtjänsten arbete bygger på samarbete och frivillighet med dom man arbetar med, alltså med föräldrar och barn i ett ärenden. Och i de här ärendena kan det vara så att om en flicka har sökt socialtjänstens hjälp därför att hon känner sig utsatt och hotad så kan det vara rent förödande att kanske börja med att kontakta föräldrarna i det här läget om det är föräldrarna som flickan påstår är förövarna.

Kunskapsspridning

Länsstyrelsen i Kalmar delar ut pengar till projekt som handlar om hedersrelaterade brott och största delen av bidragen går till kunskapsspridning.

– Skolan har en ganska stor uppgift och skulle kunna ges en större uppgift  genom att kunna få överföra kunskap till pojkarna om deras rättighet att slippa vakta sina kvinnliga kusiner eller systrar. Och kunskap om hur det är att leva i Sverige, vilka rättigheter man har. Och det gäller samma för flickorna, att de får veta vilka rättigheter de har.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.