Foto: SVT/Peter Magnusson

”Jag ville rädda hans liv”

Uppdaterad
Publicerad

Ola Johnnessons kamp för att rädda livet på en ung man var förgäves. Då tog en ny kamp vid, den för bättre utrustade ambulanser.

Ljungbys före detta räddningschef Ola Johannesson är en av dem som kämpat allra hårdast för att få de nya hjärtkompressionsmaskinerna till alla akutambulanser i Kronobergs län.

Det var en händelse i juli i fjol som blev startskottet för den kampen. På Bolmsö camping hade en tysk man i 40-årsåldern drabbats av hjärtstillestånd.

Ola, som själv är långtidssjukskriven, fick vetskap om detta och skyndade dit.

– Han låg på marken, det var mycket folk runtomkring och kaos. Min enda tanke vara att rädda liv, säger Ola.

Han och ytterligare en person försökte få igång mannens hjärta med hjälp av hjärt- och lungräddning och fortsatte sedan i ambulansen in mot Ljungby, där de och ambulanspersonalen avlöste varandra.

– Vi stod där och gungade fram och tillbaka, svetten rann samtidigt som vi inte ville ge upp.

Kampen var förgäves

Men trots Olas och de andras försök gick det inte att rädda mannens liv.

Med den långa och svåra ambulansfärden i minnet började Ola då söka efter något som skulle kunna ge ambulanspersonalen bättre möjligheter att rädda någon med hjärtstillestånd.

Något som skulle göra det lättare att utföra de livsavgörande kompressionerna med bättre kraft, under längre tid.

Tanken om att skaffa in mekaniska hjärkompressionsmaskiner väcktes.

Han hade ju själv fått uppleva hur otroligt svårt och tungt det är att manuellt ge hjärtmassage, kompressioner, under lång tid.

Långt till närmsta sjukhus

Tester har dessutom visat att även en vältränad person som är utbildad inom hjärt- och lungräddning gör sämre kompressioner redan efter två minuter.

Ambulansfärden från Bolmsö till Ljungby tog omkring 30 minuter.

Ola Johannesson tog kontakt med Familjen Kamprads stiftelse och fick från dem en donation på 2,1 miljoner kronor.  Nog för att man skulle kunna placera en maskin i var och en av Kronobergs 14 akutambulanser.

– Målet var att alla ambulanser skulle få en maskin och jag är jätteglad att vi lyckades, säger Ola Johannesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.