Från och med måndagen måste vuxna som bor tillsammans med en smittad person också isolera sig i hemmet. Foto: TT

Nu införs familjekarantän för covidsmittade i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Nu införs hemisolering för vuxna i Kronoberg som bor tillsammans med någon som är bekräftat covid-smittad.
– Det innebär att alla vuxna hushållskontakter, och de i gymnasieålder, ska hålla sig hemma i en vecka från det att provet togs. För att se om man utvecklar symptom, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Den första oktober gick Folkhälsomyndigheten ut med nya förhållningsregler för hushåll där någon bekräftats smittad av covid-19. Vuxna personer som bor tillsammans med en smittad person måste isolera sig i hemmet i en vecka från det att det positiva provet togs, för att säkerställa att inte också de smittats.

Olika för olika regioner

De nya förhållningsreglerna börjar gälla vid olika tidpunkter i olika regioner, beroende på hur lång tid regionen behöver för att anpassa verksamheten. I Kronobergs län gäller de nya reglerna för alla som provtas från och med 12 oktober.

I Region Kalmar län har man inte satt något bestämt startdatum, men smittspårarna har redan påbörjat arbetet.

– Vi har rekommenderat hemisolering redan tidigare. Nu är det tydligare att man får smittbärarpenning och vilka som omfattas, men eftersom vi har så få fall så är det inte en jättestor förändring, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län.

– Det är störst risk att man smittas i hushållet och vi uppmanar redan idag att man ska jobba hemifrån om man kan och undvika sociala kontakter. Nu ser vi till att alla är hemma, säger Christian Blomkvist.

Gäller inte om man har antikroppar

Yngre barn omfattas inte av Folkhälsomyndighetens nya regler och ska fortsatt gå i skolan även om någon i familjen bekräftas smittad. Men även barn ska undvika övriga sociala kontakter och får inte gå på fritidsaktiviteter under veckan för hemisolering.

Inte heller om man redan har antikroppar behöver man stanna hemma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet