Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cecilia Ungerbäck-Smith, bibliotekschef Lessebo kommun. Foto: SVT/Clary Kroon

Hemleverans av böcker startar i Lessebo

Publicerad
Biblioteket i Lessebo har nu i dagarna börjat med hemleverans av böcker. Tjänsten vänder sig till dem som tycker om att läsa men har svårt att ta sig till biblioteket.

– Vi tycker inte att det är rätt om man måste sluta läsa bara för att man inte längre kan gå själv till biblioteket, säger Cecilia Ungerbäck-Smith, bibliotekschef Lessebo kommun.

Pengar från Kulturrådet

Tjänsten ”Boken kommer” har blivit verklighet tack vare statliga medel från Kulturrådet. Lessebo kommun har i år fått 900 000 kr för att genom olika metoder få fler att använda sig av bibliotekets tjänster. Pengarna har gjort att de kunnat anställa mer personal och de planerar också att starta upp en podcast för att nå nya grupper.

Tjänsten är kostnadsfri och efter att lånetiden är slut kommer bibliotekspersonalen och hämtar böckerna och tar eventuellt med nya böcker. 

Hur tror du att intresset för den nya tjänsten kommer att vara? 

– Det är svårt att säga. Vi började marknadsföra den förra veckan, men vi vet att vi redan i dag har låntagare som har svårt att ta sig till oss och som därför måste ta hjälp av släkt och vänner. En stor del av befolkningen blir ju också äldre så jag tror intresset kommer öka, säger Cecilia Ungerbäck-Smith. 

Tjänsten ”Boken kommer” finns redan i flera andra kommuner som till exempel i Kalmar, Nybro, Växjö och Alvesta.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer