Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jeanette Wahlgren, ordförande för Lärarförbundet i Kalmar. Foto: Rikard Berglin

Hemmasittarna: Lärarförbundet efterlyser mer utbildning

Uppdaterad
Publicerad
Antalet barn och ungdomar som vägrar att gå till skolan ökar. Lärarna behöver mer utbildning för att kunna hjälpa dessa elever menar Lärarförbundet i Kalmar.

SVT har den senaste tiden rapporterat om så kallade hemmasittare – elever som helt enkelt inte går till skolan. Nu kommenterar Lärarförbundets ordförande i Kalmar, Jeanette Wahlgren, SVT:s bevakning. Hon menar att många lärare upplever att de inte räcker till.

– Du sätter inte 30 patienter framför en läkare och ber honom behandla alla med samma metod. Men i klassrummet är det så, säger hon.

”En del lärare känner sig otillräckliga”

Enligt Jeanette Wahlgren behöver lärarna mer utbildning för att bättre kunna hjälpa enskilda barn och ungdomar som riskerar att bli hemmasittare. Det kan till exempel handla om mer kunskap om neuropsykiatriska problem.

– En del lärare känner sig otilräckliga. Man vill allas bästa men ibland känner man att man inte räcker till, säger hon.

Samtidigt betonar Jeanette Wahlgren att lärarnas ansvar endast omfattar den tid då eleverna faktiskt befinner sig i skolan. Huvudansvaret måste ligga på föräldrarna. 

– Det är föräldrarnas ansvar att se till att eleverna kommer till skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hemmasittare i Småland

Mer i ämnet