Lena Altgård är distriktssköterska i Lessebo och känner väl till att många i kommunen blir mycket gamla. Foto: SVT

Hemsjukvården om hundraåringarna: ”Har både rökt och tagit ett glas vin”

Uppdaterad
Publicerad

På hemsjukvården i Lessebo känner personalen till att det finns väldigt många hundraåringar i förhållande till kommunens storlek.

– Det är klart att man funderar över vad det kan bero på, säger Lena Altgård som är distriktssköterska i kommunen sedan mer än 20 år tillbaka.

Hon antar att många av de som blir över hundra år har ett gott socialt skyddsnät med familj och vänner omkring sig. Hon säger också att hon kan se ett gemensamt drag hos de som är mycket gamla och det handlar om en positiv livssyn och en önskan att kunna sköta sig själv.

– Och det handlar så klart också om att man ska vara frisk, säger hon. Men min egen teori är att de har ett stort kontaktnät med vänner, familj och bekanta omkring sig.

Ofta självgående

Lena berättar att många i gruppen mycket gamla är lösningsfokuserade och försöker ordna mycket på egen hand.

– De är ofta självgående och ordnar med mat och gardiner och annat.

– Man blir så fascinerad ibland när man kommer hem till den här gruppen av människor. De har bakat och de har städat och fixat och hållit ihop familjer och släkten. Jag upplever dem ofta som väldigt friska och med ett friskt beteende, säger Lena Altgård.

Tur i genlotteriet

Hon säger att det är viktig att man från vårdens och omsorgens sida tar det lite lugnt i kontakterna med den gruppen äldre och inte tar över, utan uppmuntrar det friska beteendet.

– Det är väldigt lätt annars att man gör det, att man tänker att oj, du är ju så gammal, så då ska vi hjälpa dig. Men de kan ju och de klarar sig.

Vad som exakt är förklaringen till att det finns så många 100-åringar i Lessebo i förhållande till kommunens befolkning är oklart.

– Det kan ju också handla om tur i genlotteriet, säger Lena Altgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.