Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Turistkommunen Borgholm slapp säga nej till hemtjänst

Turistkommunen Borgholm slapp säga nej till hemtjänst

Publicerad

I våras var oron stor för hur sommaren skulle bli inom hemtjänsten i Borgholm. Från kommunens sida var man osäker på om man skulle klara av att tillgodose behovet av hemtjänst. När sommaren närmar sig sitt slut, visar det sig att oron till stor del var obefogad.

– Vi har inte behövt prioritera bort några insatser inom hemtjänsten, säger Johanna Karlsson som är enhetschef på Borgholm kommun.

Sommartid vill många människor resa till Öland, och det gäller även människor som är i behov av hemtjänst. Förra sommaren gästades Öland av 40 personer från andra kommuner som hade olika behov av hemtjänst.

Och inför planeringen av årets sommar, var oron stor i Borgholms kommun för att kommunen inte skulle klara av åtagandet med sommargäster som behövde hemtjänst.

– Vi har ju varit oroliga för att resurserna inte skulle räcka till om ordinarie personal och vikarier blev sjuka.

Betydligt färre i år

Men, farhågorna besannades inte. Förra årets 40 sommargäster med hemtjänst blev sju denna sommar.

-  Och de personerna har dessutom valt att vara här en kortare period och har dessutom sökt om färre insatser än de har i sina hemkommuner, säger Johanna Karlsson.

Utöver ett minskat söktryck har Borgholms kommun haft lättare att få tag på semestervikarier i år.

– En hel del semestervikarier har bytt bransch, en del som tidigare jobbat i restaurangbranschen där det var osäkert om de skulle få sina jobb i år, valde i stället att söka jobb hos kommunen i stället, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer