Foto: Arkiv

Hemundervisning kan ge bättre närvaro i skolan

Publicerad

De flesta gymnasieelever får nu sin undervisning på distans på grund av coronaviruset och det kan påverka närvaron i skolan.

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat att rekordmånga elever fick sitt studiebidrag indraget på grund av skolk, under förra läsåret. Vi har bland annat besökt Växjö fria gymnasium där 33 elever fick sitt studiebidrag förra läsåret, jämfört med att det läsåret 2016/2017 var tre elever.  

De senaste veckorna när eleverna istället jobbar hemifrån, eftersom de haft distansundervisning på grund av coronapandemin har Växjö fira gymnasium märkt en ökad närvaro. Enligt Maria Blom, rektorn på skolan, är det något de ska försöka undersöka framöver.  

”Är det så enkelt som att det är lättare att koppla på datorn hemma än att gå upp och ta sig till skolan, eller finns det fler faktorer som spelar in.”, skriver hon i ett mejl.

Även på Västerviks gymnasium har de sett en ökad närvaro och det är något som tycker ska bli intressant att analysera så småningom. 

Siffror från CSN dröjer 

På CSN, Centrala studiestödsnämnden, säger de att misstänker att det kan bli så, men de har ännu inga siffor.

– Det är en viss eftersläpning på skolksiffor, så vi kommer inte kunna se någon effekt av hemundervisningen förens tidigast i sommar, men det kan kanske bli svårare att rapportera in frånvaro, säger Peter Engberg, analytiker vid CSN. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.