Regnet har förstört flera skördar, men också drivit upp världspriserna Foto: Scanpix

Rutten potatis kan gynna Sveriges bönder

Uppdaterad
Publicerad

Regnet har fått potatisen att ruttna på flera håll i landet. Samtidigt har världspriserna tryckts upp för de bönder som inte drabbats av det blöta vädret.

Det har varit ett besvärligt år för potatisodlare på flera håll i landet. I vissa delar av Småland har upp till 25 procent av skörden ruttnat i marken. Samma sak har hänt i Västra Götaland, Mälardalen och i delar av Norrland.

-Vädret har inneburit att en del arealer inte blivit plockade. Efter två år med dåliga priser blir det mycket jobbigt för de bönder som drabbats, säger Lars Elofsson som är talesman för branschorganisationen Svensk Potatis.

En av de odlare som fått betala priset för det dåliga vädret är Patrik Axelsson i Målilla. Han har blivit av med 25-30 procent av skörden.

-Jag har förlorat mellan 2,5 till 3 miljoner kronor, säger han till SVT Smålandsnytt.

Många tjänar på regnet

Men regnet har inte bara varit av ondo. De odlare som klarat skörden tjänar nämligen på det blöta vädret.

Flera länder i Europa är mycket värre drabbade än Sverige. England, Danmark och Finland har haft riktiga katastrofår vilket innebär att marknadspriserna för potatis drivits upp, och det betyder att odlarna får mer betalt för potatisen i år.

-En tredjedel av sveriges potatis odlas i Skåne och där har skördarna varit bra. Bönderna som fått bra skördar tjänar därför på det dåliga vädret. Vi har haft två år när odlarna fått dåligt betalt, och därför är prishöjningen för odlarna nu livsviktig för verksamhetens överlevnad.

-Men för de bönder som drabbats av dåliga skördar i år så blir det förstås jättejobbigt. Två år med dåligt betalt och nu en dålig skörd, säger Lars Elofsson.

Drabbar inte konsumenten

Att odlarna nu får mer betalt borde ju innebära att priset för konsumenterna också höjs, men så behöver det inte bli enligt Lars Elofsson.

-Handeln har haft en god marginal på potatisen och borde kunna ta stora delar av prisökningen. Lokalt kan en del odlare få problem att hålla kvalitén på potatisen, och det kan märkas hos konsumenten, men generellt kommer konsumenten inte att drabbas speciellt mycket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.