Historisk dansk seger i Tiomila

Uppdaterad
Publicerad

Världens bästa damklubb i orientering finns i danska Århus. Det visade damerna i Pan Århus när de på lördagen vann Tiomila i Eksjö. Den första danska segern i denna klassiska orienteringstävling.

Efter segern gav lagets segerorganisatör, Maja Alm, en klar signal till klubbar i Skandinavien:

– I framtiden är det möjligt att skapa bra orienteringsklubbar även i Danmark och övriga Europa.

Tiomila i Eksjö

I många år har det varit en självklar trend att de bästa orienterarna i Europa valt att tävla för klubblag i Sverige, Norge och Finland. Men för några år sedan startade orienteringsentusiaster i danska Århus en professionell elitsatsning. Danska tjejerna Ida Bobach och Maja Alm flyttade hem från Ulricehamn och Signe Söes anslöt från Lidingö. Dessutom fanns redan flera danska jättetalanger som bröt trenden och valde att utvecklas i sitt hemland. De bildade ett topplag samt stommen i danska landslaget.

Möjligt trendbrott

– Vi tränar och tävlar tillsammans. Det har vi nytta av. Detta visar att man inte behöver bo i Sverige, Norge och Finland för att lyckas skapa ett orienteringslag av toppklass. Det här kan bli ett trendbrott. Kanske andra klubbar i Europa följer vårt exempel, säger Maja Alm.

I årets Tiomila var det ingen som hängde med danskorna. Miri Thrane Ödum, 18, reserven Ita Klingenberg, 21, och Ida Bobach, 23, skickade ut Maja Alm, 25, i täten på fjärde sträckan i täten tillsammans med IFK Lidingö och IFK Mora, plus flera lag som låg bara några sekunder bakom.

Överlägsen ledning

Då avgjordes tävlingen. När konkurrentlagen bommande och gjorde misstag sprang Maja som en klocka och växlade över till Signe Söes, 30, med en ledning på över fyra minuter.

– Min taktik var att springa extremt säkert för att verkligen spika alla kontroller. Det tycktes fungera. Men jag blev verkligen överraskad när jag på upploppet hörde att min ledning var över fyra minuter, berättar Maja Alm.

Därefter hade Signe Söes inga problem att fixa Danmarks första seger i Tiomila. Tvåa blev Göteborg-Majorna OK.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiomila i Eksjö

Mer i ämnet