Hjälper tiggare – med konst

Publicerad

Några har gett de arbetsuppgifter mot betalning, andra ger bidrag i koppen. Men Jonatan Wigert från Kalmar kom på ett annat sätt att hjälpa tiggarna.

Under tre veckor har några rumäner försökt få ihop pengar på Kalmars gator genom att tigga. Nu kan de se sig själva avporträtterade i skyltfönster på Fiskaregatan i Kalmar. Den som gjort målningarna heter Jonatan Wigert. Och sättet han ska hjälpa till på är att auktionera ut porträtten till högstbjudande för att sedan skänka alla pengar oavkortat till de avporträtterade.

– Jag träffar ju de här personerna varje dag när jag går förbi affärerna. Jag kände att jag ville göra något för dem, säger Jonatan Wigert.

Glada för all hjälp

Slabu Ramona är en av de fyra som finns på porträtten. Han är mycket glad att Jonatan vill hjälpa de och han berättar om sin svåra situation just nu.

– Jag behöver verkligen hjälp, jag har ingen bostad, jag sover inte, jag har inga kläder och det är dessutom kallt, säger han.

Till och med tisdag är det möjligt att lägga bud på tavlorna i Kalmar.

– Alla bud är så klart välkomna men jag hoppas på mycket pengar. Vi får helt enkelt se, säger Jonatan Wiegert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer