Foto: Johannes Tolf

Hjälporganisationer satsar mer på familjehem

Publicerad

De senaste åren har allt fler hjälporganisationer ändrat sitt arbetssätt och satsar i allt mindre grad på att bygga och stötta barnhem.

– Vi satsar på familjehem istället, där de övergivna barnen kan få bo som en vanlig familj, berättar Hans Lundberg från Lammhult som befinner sig i Marghita i Rumänien och hjälper till med att bygga ett nytt familjehem.

– Här kommer det att bo ett rumänskt par som har hand om sex stycken barn, berättar han.

– Vi har känt paret i många år och de avlönas av oss.

Barnhem och institutioner där många barn bor och där personal i skift tar hand om dem, kritiseras nu i allt större utsträckning av etablerade hjälporganisationer.

– I värsta fall är barnhemmen en miljö som är väldigt destruktiv. Det kan handla om olika typer av övergrepp, fysiska eller sexuella, berättar Toftgård som är chef över Holsbybrunnbaserade Erikshjälpens programavdelning.

– Erikshjälpen har som många andra organisationer historiskt varit djupt engagerad i olika former av barnhem och institutioner för barn. Det har varit en lång och tidvis smärtsam process att förändra arbetsformer, hitta alternativ till institutionsvård och avsluta gamla samarbeten, säger Peter Totfgård

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Smålandsnytt i Rumänien

Mer i ämnet