Sandra Gustavsson, diakon på Svenska kyrkan i Växjö och Caroline Högfeldt Coucher, verksamhetsledare Kvinnojournen Blenda, möts för att planera julhelgen. Foto: Maj-Britt Rehnström/TT, SVT

Hjälporganisationer stöttar varandra för att klara julhelgen

Publicerad

För många innebär familjehögtiden julen större risker. Personer som är fattiga, ensamma eller utsatta för våld i hemmet blir mer utsatta. Det vittnar flera hjälporganisationer i Växjö om.

– Det märker vi inför jul. När barnen är hemma så går det åt fler mål mat. Då kan vi stötta upp där, säger Sandra Gustavsson, diakon på Svenska kyrkan i Växjö.

Att utsattheten blir större för många är något som samtliga tillfrågade hjälporganisationer i Växjö håller med om. Fattiga familjer får svårare att ha råd med mat när skolan är stängd, våldutsatta kvinnor vittnar om hot och våld under julfirandet. Ensamheten kan kännas hårdare.

Behöver samarbeta

Röda korset, Diakonicentrum, kvinnojouren Blenda och ungdomsjouren Animo i Växjö berättar alla att de får planera och samarbeta med andra hjälporganisationer för att kunna hantera den växande utsattheten som julen innebär för många.

– Vi har olika kunskap och vi behöver varandra för att stötta upp och göra det bästa för våra medmänniskor, säger Sandra Gustavsson.

I klippet ovan får du veta mer om hur de jobbar under julhelgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.