Så här såg det ut i skidbacken på Hjortbergen på söndagen när en av de nya liftarna testades. Foto: Privat

Hjortberget smygöppnade under söndagen – invigning nästa helg

Publicerad

Nästa helg väntar invigning av de nya liftarna på skidanläggningen Hjortberget i Oskarshamns kommun, men redan under söndagen var det smygpremiär.

– Eftersom vi har installerat de två nya liftarna har vi inte kunnat fokusera så mycket på snötillverkning, men nu har vi fått ihop tillräckligt för att kunna smygöppna. Nästa helg satsar vi på en riktig invigning med pompa och ståt, säger skidklubbens ordförande Jim Håkansson. 

Flera år av ideellt arbete bakom 

Under flera år har ett utvecklingsprojekt pågått för att göra friluftsanläggningen, som drivs med ideell kraft, ännu bättre. Snötillverkningsanläggningen, inköp av pistmaskin och att få de nya liftarna på plats har varit de tre stora projekten. 

– Sedan vi tog fram ett visionsdokument 2013, så har det varit ett långt arbete. Utöver de tre stora projekten har vi också jobbat med bland annat belysningsprojekt och att få fler grillplatser. Projekten har varit ett jättelyft för anläggningen, säger Jim Håkansson. 

Hur har projekten finansierats? 

– Vi har försökt med ett crowdfundingsprojekt, men haft väldigt dålig utväxling på de pengarna som vi jagat in. Det är främst Oskarshamns kommun som gjort att det här har kunnat bli av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.