Känslofyllt när Troja förlorade matchen i bortamötet mot AIK och nu tvingas till kval. Foto: SIMON HASTEGÅRD/Bildbyrån

Deppigt för Troja och Västervik – kval för överlevnad väntar

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en tung småländsk hockeykväll. Två småländska lag får kvala för att stanna kvar i hockeyallsvenskan nästa säsong. Desto gladare miner är det Tingsryd efter osannolik dramatik.

En extra dramatisk hockeykväll bjöd på spänning in i det sista.

Tinsryds AIF såg under större delen av matchen mot Modo ut att få kvala. Men med två minuter kvar av sista perioden fick hemmapubliken ställa sig upp av glädje – två gånger om efter mål av Daniel Öhrn och Mats Frøshaug.

Vinsten med 3-1 innebär att Tingsryds AIF får stanna kvar i Hockeyallsvenskan nästa säsong, efter att både Troja/Ljungby och Västerviks förlorat sina matcher.

”Vi släpper in för många mål”

Desto tyngre är det för Troja/Ljungby och Västerviks IK som nu får kvala för att få stanna kvar i Hockeyallsvenskan.

Troja behövde vinna sin match mot AIK men förlorade med 5-3. Även om de hade vunnit hade det inte hjälpt eftersom Tingsryd vann sin match.

– Att vi ligger i kvalserien är summan av 52 matcher. Vi hade en trög start i serien då vi tappade många onödiga poäng. Vi har släppt in för många mål, det måste vi jobba på, säger Pelle Svensson, tränare i Troja till SVT efter matchen.

”Blytung förlust”

Västervik var även de tvungna att vinna men förlorade hemma mot Karlskoga med 1-2.

– Det var en blytung förlust naturligtvis. Vi gör ingen dålig match. Egentligen är det tokigt att vi ska behöva kvala på 69 poäng, säger Roger Forsberg, tränare Västervik IK till SVT.

Hur bra koll hade ni på Tingsrydsmatchen?

Jag hade bara jättefokus på vår match och visste inte förrän slutsignalen att Tingsryd vann. Det räckte inte idag för vår del och jag tycker att vi ändå är en grupp med mod och karaktör för att spela hockeyallsvenskan även nästa säsong.

Det fjärde småländska laget – IK Oskarshamn – förlorade med 1-6 hemma mot Leksand och tappade poäng inför slutspelsserien. Trots det har de fortfarande chans att gå upp till SHL.

Kvällens småländska resultat

Tingsryds AIF – Modo 3-1 (TAIF blir kvar i hockeyallsvenskan)

IK Oskarshamn – Leksand 1-6 (IKO får kvala upp till SHL)

AIK – Troja/Ljungby 5-3 (Kval om överlevnad i hockeyallsvenskan väntar för Troja)

Västerviks IK – Karlskoga 1-2 (Kval om överlevnad i hockeyallsvenskan väntar för Västervik)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.