Höga vattenflöden i en bäck har gjort att en bäck rinner genom en källare sedan ett dygn tillbaka. Räddningstjänsten har dock lyckats sänka vattennivån från en meter till 70 centimeter. Foto: Arkivbild/SVT

Höga vattenflöden orsakar översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

En bäck i Gettnabo utanför Torsås har tillfälligt tagit sin väg genom en källare i ett hus.

– Vi var där redan igår och har lyckats sänka vattennivåerna med 30 centimeter, men det är ett litet vattendrag som fyller på hela tiden, så det är inte så väldigt mycket vi kan göra just nu, säger Johan Aronsson som är räddningschef i beredskap.

Det är den senaste tidens nederbörd som just nu ställer till med problem, bland annat utanför Torsås där en bäck rinner genom en källare på ett hus.

Under gårdagen stod det en meter vatten i källaren, men under lördagen har räddningstjänsten tillsammans med fastighetsägaren lyckats sänka vattennivån till 70 centimeter.

– Extra komplicerat är det eftersom vattennivån i Östersjön är omkring en halvmeter högre än normalt, vilket gör att Östersjön liksom håller emot när vattnet från bäcken rinner däråt, säger Johan Aronsson.

Svevia har varit och tittat på översvämningen för att kunna bedöma om det finns risk att vägen intill området skadas av vattnet.

SMHI varnar för höga vattenflöden i västra Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.