Kommunalrådet i Högsby Stihna Johansson Evertsson (C) Foto: Rikard Berglin

Högsby – en av många kommuner med ekonomiska problem

Uppdaterad
Publicerad

Den arbetsföra befolkningen lämnar Högsby och den är på många vis typisk för flera av kommunerna i Kronobergs och Kalmars län som nu dras med ekonomiska problem.

– Vi har tappat över ett hundra invånare så här långt i år. Det gör att vi får minskade intäkter och det tar tid att anpassa kostymen, säger kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C).

För Högsby kommun innebar de statliga så kallade flyktingmiljonerna, som betalades ut i samband med att det kom många asylsökande år 2015, ett välkommet tillskott till ekonomin.

Nyanlända saknar arbete

Men i takt med att de statliga pengarna sinat så kommer nu den ekonomiska baksmällan. Många av invandrarna som anlänt de senaste åren saknar arbete och utsikterna för att få ett arbete i Högsby är heller inte särskilt goda.

– Jag ska flytta från Högsby, det är ingen bra kommun, säger 28-åriga Mariam Hosseini när SVT träffar henne utanför en matvarubutik i Högsby.

Hon får medhåll av Bengt-Olof Johansson som minns 70-talet i Högsby.

– Då var det mycket mer folk, affärer och livet lekte. Nu stänger allt ner. Det är som en spökstad. Jag känner inte igen mig i Högsby längre. Det är tragiskt, säger han.

Sociala kostnader ökar

Samtidigt som de arbetsföra lämnar kommunen så ökar de sociala kostnaderna för gruppen som blir kvar. Omhändertagande av barn är numera en stor utgiftspost för Högsby kommun menar kommunalrådet.

– På totalen kostar det här 10 miljoner kronor men då är det inte bara utrikesfödda barn vi pratar om, säger Stihna Johansson Evertsson (C).

Högsby har i år ett underskott på 20 miljoner kronor. Kommunen håller sig flytande tack vare det statliga kostnadsutjämningssytemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.