Foto: TT

Högsbyföretagare slarvade med bokföringen – döms till fängelse

Publicerad

En 60-årig man bosatt i Högsby kommun döms till sju månaders fängelse för grovt bokföringsbrott inom sin enskilda näringsverksamhet, som under 2014 och 2015 hade en omsättning på minst 7,6 miljoner kronor. Mannen straffas också med näringsförbud i tre år.

Mannen, som bedriver näringsverksamhet inom handel, döms för brott vid två tillfällen. Under räkenskapsåren 2014 och 2015 har han inte bokfört några affärshändelser eller sparat räkenskapsinformation, vilket har försvårat Skatteverkets skattekontroller.

Företaget hade under 2014 en omsättning på minst 2,3 miljoner kronor exklusive moms. För räkenskapsåret 2015 uppgick omkostnaden till minst 5,3 miljoner kronor exklusive moms.

Högsby

Saknar fakturapärm

Egenföretagaren har berättat att han satt in fakturor för de aktuella räkenskapsåren i en pärm, men att han inte vet vart materialet har tagit vägen. Därtill har insättningar med svårförklarligt höga belopp gjorts till mannens privata konto.

Samtidigt har verksamheten haft kostnader som uppgått till 97 procent av omsättningen, vilket innebär att inget betydande belopp kunnat stoppas i egen ficka.

Förbjuds att driva näringsverksamhet

Mannen har erkänt att han av oaktsamhet underlåtit att bokföra. Eftersom bokföringsbristen avsett hela rörelsens omsättning, och det varit fråga om ett betydande antal affärstransaktioner genom självfakturor, anser Kalmar tingsrätt att han ska dömas för grovt bokföringsbrott. Straffet blir sju månaders fängelse, och näringsförbud i tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högsby

Mer i ämnet