Högstadieelever ska bland annat undersöka svampars radioaktivitet. Foto: TT/Montage

Högstadielever ska experimentera med radioaktivitet

Publicerad

På uppdrag av Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, deltar högstadieklasser från Småland och Öland nu i ett experiment, för att kartlägga radioaktivitet i och omkring våra olika jordmåner.

I hela Sverige har ungefär 250 skolklasser skickat in en anmälan om att få vara med i projektet, som går under namnet ”Strålande jord”. Med experimentutrustning kommer de öländska och småländska klasserna att ge sig ut i syfte att undersöka förekomsten av isotopen Cesium-137.

Bland annat kommer eleverna att kolla på svampar, jord och djurspillning, för att avgöra hur mycket radioaktivitet som finns i det organiska materialet.

Drygt 30 år sedan har gått sedan olyckan i Tjernobyl och svenska myndigheter har försökt kartlägga hur hela landet har påverkats av händelsen. Cesium-137 har en halveringstid på just 30 år, så nu är det upp till eleverna att undersöka om det finns någon radioaktivitet kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer