Ordförande i Växjös stiftsfullmäktige, Bruno Edgarsson (C), är motståndare till Pride. Foto: Bruno Edgarsson/SVT

Ledande kyrkopolitiker: ”Homosexualitet är en trend”

Uppdaterad
Publicerad

Fullmäktigeordföranden i Svenska kyrkans Växjö stift är motståndare till Pride och anser att homosexualitet blivit en trend bland unga människor.

– Jag är definitivt motståndare till Pride. Jag tycker att det ska vara man och kvinna och jag kan inte förlika mig med hbtq, säger stiftsfullmäktigeordförande Bruno Edgarsson till Smålänningen.

I intervjun får han frågor apropå en motion till stiftsfullmäktige från en annan ledamot i höstas som gick ut på att Svenska kyrkan inte ska fortsätta delta i Pride-evenemang. Edgarsson håller helt med. Han anser att kyrkan förlorat många medlemmar på sitt stöd för Pride och på att homosexuella får gifta sig i kyrkan.

”Glorifieras”

Han betonar att han inte har något emot homosexuella, men tycker att homosexualitet glorifieras.

– Jag vet inte varför de väljer att bli homosexuella, men jag tror att det har blivit en trend bland unga människor och sedan är det inte lätt att ta sig ur det.

SVT Nyheter Småland sökte Bruno Edgarsson för en kommentar under torsdagen.

Känslig fråga i kyrkan

Biskopen i Växjö stift Fredrik Modéus säger till SVT Nyheter Småland att det här är den mest känsliga frågan inom Svenska kyrkan just nu.

– Allt det som prideflaggan symboliserar står jag för. Jag menar att gud skapat oss olika och vi måste få uttrycka våra olikheter, säger biskop Fredrik Modéus och tillägger att det är därför han varit med i flera pridetåg.

Men biskopen poängterar att det inte är farligt att tycka olika.

– Vi måste prata om de här frågorna även om det är känsligt, säger Fredrik Modéus biskop i Växjö stift.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Homokritisk kyrkopolitiker

Mer i ämnet