Helene Arango Magnusson ansvarar för haveriutredningen av bussolyckan i Sveg

Statens haverikommission:”All fakta insamlad innan sommaren”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan onsdags i förra veckan har statens haverikommission arbetat med haveriutredningen av bussolyckan i Sveg där tre ungdomar omkom.

– Jag hoppas vi är klara med faktainsamlingen innan sommaren, säger Helene Arango Magnusson utredningsordförande på Haverikommissionen.

Ovanlig utredning

Beslutet om att det skulle inledas en haveriutredning av bussolyckan i Sveg togs den 5 april.  Och kravet är att den ska presenteras inom ett år.

Bussolyckan i Härjedalen

– Det kommer bli en omfattande utredning eftersom det är många som ska höras. Det är ganska ovanligt att det görs haveriutredningar inom vägtrafik eftersom tröskeln för det är så pass hög. Just nu har vi 40 pågende ärenden och det är bara det här som är inom området vägtrafik, berättar Helene Arango Magnusson, utredningsordförande på Haverikommissionen.

Målsättningen är att faktainsamlingen ska vara klar innan sommarsemestrarna. Sedan väntar analysfasen. Det ska göras intervjuer, dokumentationer och tekniska undersökningar. Rapporten kommer sen skickas ut på remiss.

Flera saker ska utredas

Det är tre saker som ska utredas: Vad hände? Varför hände det? Hur kan det undvikas att det händer igen?

– Efter det ska vi lämna säkerhetsrekommendationer för att förbättra trafiksäkerheten.

Under arbetet väntas 3-4 haveriutredare och 3-4 experter jobba med utredningen. 

– Vi jobbar väldigt brett än så länge och tittar på många olika faktorer. Men till skillnad från polisen tittar vi inte på skuldfrågan, säger Helene Arango Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet