Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sara Kånåhols är vävare och har tagit som sin uppgift att samla in den kunskap som finns att hämta i landets ödehusgardiner. Se några exempel på gardiner från ödehus i klippet ovan. Foto: Karin Ahlgren

Sara dokumenterar ödehusens trådslitna gardiner

Uppdaterad
Publicerad

Vävaren Sara Kånåhols i Köpingsvik på Öland har gett sig själv i uppdrag att dokumentera gardiner från övergivna ödehus. Enligt Sara har gardinerna mycket att berätta. De speglade bland annat vilken samhällsklass husets ägare tillhörde.

Via sociala medier har många hört av sig till Sara med bilder på gardiner de sett i ödehus landet runt.

Vi har nog alla sett dem. De solblekta, tunnslitna gardinerna i landets ödehus. För vävaren Sara Kånåhols på Öland är gardinerna ett stort intresse och de berättar en del om vem det var som en gång bodde i huset och hängde upp just de gardinerna.

– Det är ett stort symbolvärde i gardiner, det handlar inte bara om att hålla solljus ute och hindra insyn. De visar också lite av din klasstillhörighet och vilken tidsperiod som just du var modern, säger Sara Kånåhols som tagit det stora intresset för ödehus ett steg längre.

I klippet ovan kan du se exempel på gardiner från ödehus.

Får foton på gardiner

Gardinerna som hänger i de övergivna husen är Sara Kånåhols stora intresse. För en tid sedan tog hon hjälp av sociala medier för att få in foton och berättelser kring ödehusgardiner.

Sara har själv lagt upp foton på ödehusgardiner hon sett och gensvaret hon mött har varit stort. Hon har fått in foton på ödehusgardiner från många olika håll. Och med fotona, en massa känslor.

– Ödehusgardinerna är ju ett minne av människor vi inte känner, säger hon.

Och varför blir gardinerna kvar, när husen överges?

– Det är en ganska svår fråga, jag tror att det kan bli så när flytten sker hastigt eller när det är någon annan än den som bodde där som genomför flytten, säger hon.

Skira gardiner med hålrum

Skiljer sig ödehusgardinerna i Norrbotten från dem på Öland?

– Inte mycket, det är samma sorts gardiner som återkommer, framförallt de skira gardinerna med vissa hålrum och prickar. De finns över hela landet och är spännande på det sättet.

Eftersom Sara till yrket är vävare, har hon för avsikt att studera gardinerna så pass att hon ska kunna väva upp dem igen och på så sätt ge dem ett nytt liv igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer